Članovi Foruma mladih SDP-a obilježili Međunarodni dan učenika i studenata

Aktualno 18. studenoga 2016

Članovi Gradske organizacije Foruma mladih SDP-a Varaždin ovog su četvrtka 17. studenog 2016. godine, obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata.

Mladi su forumaši, predvođeni svojim predsjednikom Lovrom Lukavečkim, jutro proveli na autobusnoj stanici u Varaždinu, gdje su podjelom klipića i promotivnih materijala nakratko popričali sa svojim mladim kolegama iz cijele županije. Jedna od glavnih tema svih srednjoškolaca definitivno je bila sufinanciranje prijevoza, pogotovo zato što se zadnjih nekoliko mjeseci u medijima puno pričalo o toj temi i mogućnosti ukidanja sufinanciranja od strane države.

15056367_1197167627029837_1079136061230524519_n

Akciji članova Foruma mladih pridružili su se i zamjenik župana i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin Alen Kišić i županijski vijećnik i predsjednik Županijske organizacije Foruma mladih SDP-a Varaždinske županije Luka Zrinski, koji su se forumašima pridružili i u popodnevnim satima na ručku u Studentskom restoranu. Ocijenili su kako je cijena ručka za studente od 22,60 kn prihvatljiva s obzirom da studentima 71 posto od tog iznosa sufinancira država te kako se nadaju da u raznim rezovima koji se najavljuju se ta subvencija države za studente neće smanjivati.

Zalaganje za socijalnu osjetljivost države prema mladima

„Forum mladih SDP-a svojim političkim djelovanjem oduvijek se zalagao za socijalnu osjetljivost države prema najranjivijim skupinama našeg društva. Brojne mjere bivše SDP-ove Vlade, kao što je sufinanciranje prijevoza učenika u iznosu od 75%, jeftinije i pristupačnije studiranje, dogradnja škola, pogotovo u Varaždinskoj županiji, pokretanje kurikularne reforme i općenito ulaganje u obrazovni sustav, upravo su takve mjere kojima je SDP htio umanjiti razlike među mladima i bez obzira na njihove financijske mogućnosti, omogućiti im jednake šanse u njihovom školovanju. Danas se nažalost mladi susreću sa mogućnošću ukidanja sufinanciranja prijevoza, kurikularna reforma je zaustavljena, dolazi do klerikalizacije obrazovnog sustava, a Varaždinskoj županiji već mjesecima država ne želi isplatiti novac za nastavak dogradnje škola na prostoru cijele županije, čime se ozbiljno ugrožavaju i drugi projekti koje Županija provodi na prostoru cijele županije, a jedna od njih su i poznati Centri izvrsnosti. U vjeri u bolje sutra, nadamo se da će trenutna Vlada uvidjeti svoje greške i vratiti obrazovanje na smjer koje ono zaslužuje.“ – poručili su mladi forumaši.

Predsjednik varaždinskog SDP-a Alen Kišić pohvalio je ovu akciju forumaša i istaknuo kako studenti u Varaždinu imaju dobre uvjete studiranja koji će se dogradnjom studentskog doma koja je u tijeku još više poboljšati. Ipak, to su sve preduvjeti, naglasio je Kišić, koji će omogućiti da Grad Varaždin bude grad studenata, te na kvalitetnom spajanju obrazovanja i gospodarstva krene u iskorak koji će omogućiti da Varaždin ne bude među gradovima u kojima su najniži prosjeci plaća. Upravo na tome segmentu SDP radi na svom predizbornom programu.