U Varaždinu održana radna sjednica predstavika Foruma mladih III Izborne jedinice

Aktualno 2. listopada 2017

Kako bi ojačali međusobnu suradnju te pokrenuli i aktualizirali raspravu o brojnim temama koje povezuju politiku i mlade, predstavnici triju Županijskih organizacija Foruma mladih SDP-a s prostora 3. Izborne jedinice, koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju, održali su ovog vikenda (29.09. i 30.09.) u Varaždinu svoju prvu radnu sjednicu. Radne sjednice pokrenute su na inicijativu potpredsjednika Foruma mladih SDP-a Hrvatske Hrvoja Novaka, a cilj je do kraja godine organizirati tri radne sjednice, svaku na prostoru jedne županije.

Prvi dio sjednice održan je u petak, a glavna tema bila je međusobna suradnja mladih, organizacija zajedničkih akcija te rasprava o stanju u Županijskim organizacijama. Predstavnica Krapinsko-zagorske organizacije bila je Lucija Buhin, predsjednica Županijske organizacije Foruma mladih SDP-a, Međimursku županiju zastupao je Nenad Pintarić, član Predsjedništva Županijske organizacije Foruma mladih, dok su ispred Varaždinske županije sastanku prisustvovali Luka Zrinski, predsjednik Županijske organizacije Foruma mladih, Maja Erić, potpredsjednica Županijske organizacije Foruma mladih, Lovro Lukavečki, predsjednik Gradske organizacije Foruma mladih iz Varaždina i Petra Međimurec, predsjednica Savjeta mladih Varaždinske županije. Ispred SDP-a prisutne je pozdravio i predsjednik Gradske organizacije SDP Varaždin Alen Kišić, koji je pohvalio ovakvu inicijativu za okupljanjem mladih i obećao im podršku u njihovim budućim aktivnostima.

Brojne teme usmjerene jačanju socijaldemokratskih politika među mladima

Sjednicu je, kao domaćin, otvorio predsjednik Županijske organizacije Foruma mladih SDP-a Varaždinske županije i županijski vijećnik Luka Zrinski. U svom uvodnom govoru dotaknuo se trenutne političke situacije na prostoru grada Varaždina i Varaždinske županije, ukratko naveo plan aktivnosti koje forumaši s prostora Varaždinske županije planiraju provesti u sljedećem razdoblju te pokrenuo raspravu o aktivnostima i inicijativama SDP-ovih mladih vijećnika u općinskim i gradskim vijećima i županijskim skupštinama.

Nenad Pintarić, dotaknuo se teme educiranja članstva i pokretanja zajedničkim akademija, na kojima će se članovi upoznati sa temeljima funkcioniranja SDP-a i Foruma mladih, temeljima socijaldemokracije te nizom drugih tema kojima bi mogli što bolje zastupati teze i ideje SDP-ovih politika u javnosti.

U subotu ujutro, forumaši i forumašice su se pridružili svojim kolegama iz Foruma seniora te zajedno s njima na varaždinskom Franjevačkom trgu organizirali akciju povodom Međunarodnog dana starijih osoba. Nakon održane akcije, nastavljena je i radna sjednica.

Lucija Buhin, predsjednica Županijske organizacije Foruma mladih SDP-a Krapinsko-zagorske županije u svojem izlaganju pokrenula je raspravu o zajedničkim akcijama i konferencijama, koje će se na razini regije organizirati do kraja godine. “Zbog zajedničkih interesa, ali i jednakih problema mladih bitno je da članovi Foruma mladih s područja III. Izborne jedinice zajedno sudjeluju u kreiranju politika za mladih.”– naglasila je Buhin te dodala kako će se prva akcije održati prosincu u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje će opet biti prisutni svi predstavnici iz III. Izborne jedince.

Mladi moraju utjecati na lokalnu i nacionalnu politiku

Kako bi se osnažila suradnja i zajedničko djelovanje, a pogotovo kada su mladi u pitanju, posebice mladi sa sjevera Hrvatske, smatram kako je bitno da mladi razgovaraju i zajedničkim inicijativama, udruženi, utječu na lokalnu, ali i nacionalnu politiku prema mladima“ – istaknuo je Novak, koji i sam dolazi iz Krapinsko-zagorske županije.

Osim dogovorenih zajedničkih akcija koji će uslijediti uskoro, dogovoren je i sljedeći sastanak u 11. mjesecu koji će se održati u Krapinsko-zagorskoj županiji te ocjenjeno stanje unutar Foruma mladih, ali i SDP-a koje je zadovoljavajuće, ali mjesta za napredak postoji.