Odgovor na izjave saborskog zastupnika i predsjednika HDZ-a Varaždinske županije Anđelka Stričaka

Aktualno 17. prosinca 2017

Ničim izazvan, saborski zastupnik Anđelko Stričak i predsjednik Županijske organizacije HDZ – a reagirao je na moju izjavu s konferencije za medije održane u petak. Mimo je dobrih političkih običaja da jedan županijski predsjednik odgovara gradskome, čime isključuje stranačkog mu kolegu i predsjednika gradskog HDZ-a Damira Habijana. No, to ostavljam kolegama da rasprave u svojoj stranci.

Postavljajući se u ulogu „odvjetnika“ aktualne gradske vlasti, gospodin Stričak izvlači riječi iz šireg konteksta moje izjave kako bi dokazao moju navodnu „zločestoću i zloćudnost“. Bit ću vrlo jasan, govoreći o idolopoklonstvu, konkretno sam mislio po meni neprimjeren doček pjevaču Marku Perkoviću  Thompsonu koji je nedavno imao koncert u Varaždinu. Riječ je o čovjeku kojemu demokratske zemlje ne dozvoljavaju koncerte jer u nekim pjesmama širi mržnju. Gospodin Stričak bio je u prvim redovima na spomenutom koncertu. A što se tiče puzajuće fašizacije društva koju sam apostrofirao, to je vidljivo svima koji prate politička zbivanja u Hrvatskoj. Kad se država, nacija i veliki vođe, bivši i sadašnji, stavljaju iznad prava građanina – pojedinca, onda su to počeci totalitarnog režima. Kad vam rigidni konzervativci kao što je Ladislav Ilčić postanu savjetnicima ministara kulture, kad se toleriraju ustaški pozdravi i revidira povijest, kad se šatorima na ulici ucjenjuje demokratski izabrana politička garnitura, onda je to naznaka jako „dobroćudnog društva“.

Isto tako, desne udruge i pojedinci u vlasti ne daju predsjedniku stranke gospodina Stričaka i hrvatskome premijeru da ratificira Istambulsku konvenciju. Zašto? Možda zato jer u njihovim redovima ima župana zlostavljača žena, dožupana koji mlate novinare, a kojima Andrej Plenković ne može stati na kraj?! Gradska vlast nije reagirala kad su građani Varaždina bila izvrgnuti porugama dok su palili svijeće ispred varaždinske sinagoge povodom obljetnice Kristalne noći. O svemu ovome varaždinski SDP pod mojim vodstvom ima obavezu javno govoriti.

O Termoplinu

Što se tiče Termoplina, smatram da je naknada koju primamo kao članovi Nadzornog odbora previsoka i zato sam zatražio od Uprave da smanji naknadu na primjereniji iznos. Kao član NO Termoplina zastupam interese Grada, ali prvenstveno poduzeća koje je iznimno važno za naš grad. Gospodin Stričak trebao bi se malo bolje uputiti u teme koje otvara jer je on taj koji svojom retorikom sve nas zajedno vraća u prošlost, a druge proziva za taj „krimen“. A varaždinski SDP i ja osobno želimo se baviti temama važnim za budućnost i bolji život naših sugrađana što sam i naglasio na spomenutoj konferenciji za medije.

I na kraju, svima bih zaželio sretan Božić i uspješnu 2018. godinu, posebno saborskom zastupniku Stričaku koji vodi županijsku (a ne gradsku) organizaciju HDZ – a, stranku koji je osnovao nekadašnji drug i NOB – ovac, partizanski general Franjo Tuđman.

 

PREDSJEDNIK GRADSKE ORANIZACIJE SDP VARAŽDIN

Miroslav Marković