Program za obrazovanje – Varaždin grad studenata i naprednih tehnologija

Aktualno 3. svibnja 2017

Kandidat za gradonačelnika koalicije SDP-HNS-HSU-HSS-Hrvatski laburisti Alen Kišić, kandidatkinja za zamjenicu Vesna Dušak te Nina Begičević Ređep s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike predstavili su u srijedu program koji se odnosi na obrazovanje iza kojeg, kako je naglasio Kišić, stoji uvjerljivo najjači tim.
Begičević Ređep i Dušak rekle su više o visokom obrazovanju pri čemu je kandidatkinja za zamjenicu istaknula da je visoko školstvo već sada natprosječno razvijeno u Varaždinu i da kandidati imaju dobar izbor prilikom upisa. Po pitanju visokog obrazovanja Begičević Ređep kazala je da je cilj omogućiti da mladi i nakon srednje škole ostanu studirati u Varaždinu te nakon studiranja nađu ovdje zaposlenje što se može, između ostalog, postići otvaranjem novih studijskih programa iz područja STEM-a.
– Treba podići studentski standard, otvarati nove programe, povezivati obrazovni dio s potrebama na tržištu rada. Važno je početi koristiti EU fondove jer je to jedini konkretan način podizanja kvalitete studijskih programa. Nažalost, grad Varaždin je sada na dnu po korištenju tih sredstava. Prije svega potrebni su prostorni kapaciteti gdje je bitno da primjerice FOI dobije novu zgradu kako bi se povećala kvaliteta. I Sveučilište Sjever treba nove prostorne kapacitete, a osnovne škole i vrtići trebaju obnovu kao i nabavku nove opreme – kazala je Begičević Ređep. Najavila je povlačenje 30 milijuna kuna za obrazovani sustav kroz EU fondove. Naglasila je i nužnost ulaganja u kadrove te pomoć ustanovama prilikom izrade i aplikacije projekata prema raznim fondovima. Treba ustrojiti i fond za sufinanciranje i predfinanciranje projekata gdje su razne udruge i ustanove u problemima jer im nedostaje upravo tih sredstava.

Veća izdavanja za stipendije

Begičević Ređep govorila je i o stipendijama najavivši povećanje sredstava iz proračuna. Iz dijela tog programa svakako treba istaknuti stipendiranje darovitih učenika i studenata kao dio strategije razvoja grada i pokazivanja ulaganja u znanja mladih. Zatim stipendiranje studenata i učenika za deficitarna zanimanja, koje bi se dodjeljivalo prema podacima Zavoda za zapošljavanje te prema potrebama javnih ustanova Grada. Tu je i stipendiranje za učenike srednjih škola i studente nepovoljnijeg socijalnog statusa.
Dio programa koji se tiče obrazovanja je i stipendiranje vezano na obvezno zapošljavanje na području Grada, ili u suprotnom utvrditi obvezu vraćanja stipendija. U koaliciji su obećali i osigurati stimulativne prednosti za zapošljavanje, posebno deficitarnih kadrova, kao npr. stambeno zbrinjavanje, pomoć u kupnji stana posebno za obiteljski kadar i sl.

Studentski krediti

Na predstavljanju programa istaknut je i dio koji se odnosi na studentske kredite koji su, prema prijedlogu, strogo namijenjeni za plaćanje školarine i troškova života za vrijeme studiranja.
Trenutno na financijskom tržištu u ponudi su različiti modeli kredita, a kamatna stopa kreće se između 5 i 10 % godišnje. Grad Varaždin ovim će projektom nastojati omogućiti studiranje i sufinanciranje troškova studentskih kredita po znatno povoljnijoj kamati. Posebno bi se stimulirali studenti iz STEM područja. U suradnji s bankama i Garancijskom agencijom Varaždinske županije sufinancirat će kamate na studentske kredite uz subvenciju,istaknuto je između ostalog.
Kandidat za budućeg gradonačelnika Kišić zaključio je da će ovaj odličan tim ostvariti obećano i da će Varaždin biti grad studenata i naprednih tehnologija. Naglasio je kao bitno da djeca u obrazovnim ustanovama budu zadovoljna. Istaknuo je da će Grad osigurati da djeca u vrtićima imaju besplatno učenje stranih jezika. Rekao je da se može uz minimalna sredstava to osigurati u vrtićima u sinergiji s nacionalnom razinom.

Osnovne škole

Što se tiče osnovnih škola rekao je se ne mora ići daleko već samo pogledati Varaždinsku županiju koja ima najbolje osnovnoškolsko obrazovanje koje će se nakon izbor i pobjede, na temelju iskustva, prenijeti u varaždinske osnovne škole. Najavio je reviziju mreže škola, a još važnije od ulaganja u objekte škola istaknuo je kao važno ulaganje u kvalitetu obrazovanja. Osvrnuo se na činjenicu da su osnovne škole u županijama povukle velike sredstva iz EU fondova dok to nije slučaj u Varaždinu.
– To ćemo napraviti i u Varaždinu – ustvrdio je Kišić te dodao da su kadrovi u školama kvalitetni, ali da su potrebna poboljšanja u sustavu gdje će nužne izmjene i promjene nabolje inicirati grad. Najavio je i niz manjih programa koji će svi zajedno povećati cjelovitu kvalitetu rada u varaždinskim osnovnim školama.
– Ključna stvar je imati bolje osnovne škole s projektima koji će biti dodatni programi. Samo trebamo sve zajedno osustaviti i tu je ključ i bitna uloga Grada – zaključio je Kišić te kao važno dodao i poticanje cjeloživotnog učenja.

Objavljeno: 03.05.2017, Aktualno.hr