Priopćenje Gradske organizacije povodom pokušaja razrješenja predsjednika Vijeća 5.MO Miroslava Markovića

Aktualno 4. studenoga 2016

U četvrtak, 3. studenog, se u prostorijama 5. mjesnog odbora održala izvanredna sjednica Vijeća 5. mjesnog odbora na kojoj se na dnevnom redu našao prijedlog razrješenja SDP-ovog predsjednika Vijeća i člana Predsjedništva GO SDP-a Varaždin Miroslava Markovića. Izvanrednu sjednicu inicirao je vijećnik iz redova HDZ-a Igor Borovec uz još 4 vijećnika (3 HDZ-ova vijećnika i jednog „nezavisnog“ koji je izašao iz HNS-a) što je po Poslovniku rada Vijeća 5. Mjesnog odbora dovoljno za sazivanje izvanredne sjednice i stavljanja na dnevni red točke izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Vijeća. Sjednicu je prema Poslovniku sazvao gradonačelnik Goran Habuš, a sjednici je u ime Grada prisustvovala Zvjezdana Horvat, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća, mjesnu samoupravu i opće poslove.

Sjednicu je u 18 sati otvorio i vodio predsjednik Vijeća Miroslav Marković ali je nakon početka sjednice samo mogao konstatirati da od strane inicijatora i potpisnika sazivanja izvanredne sjednice NITKO nije došao na sjednicu. Nije mu preostalo ništa drugo nego odmah završiti sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati upravo o prijedlogu za njegovo razrješenje.

Mi u varaždinskom SDP-u želimo istaknuti da je žalosno da se na ovaj način nepotrebno destabilizira jedan od najaktivnijih i najuspješnijih mjesnih odbora na području grada Varaždina u kojem se svi vijećnici, pa čak i neki iz redova oporbenih HDZ-a i HRAST-a, aktivno uključuju u rad Vijeća mjesnog odbora za dobrobit svih građana tog dijela grada. Rezultati koje je u dosadašnjem radu postigao predsjednik Vijeća Miroslav Marković mogu biti samo dobar putokaz na koji način se treba brinuti o svome kvartu bez nepotrebnih politiziranja kao što je ovaj neuspio pokušaj HDZ-ovog vijećnika Igora Borovca.

U SDP-u naglašavamo da je nakon formiranja u lipnju, Vijeće 5. mjesnog odbora krenulo zajednički raditi, bez obzira na stranačku pripadnost ili svjetonazorske razlike, jer na ovoj razini politike ne bi trebali biti „visoke“ politike nego rada za bolji i ugodniji kvart. Suradnja Vijeća sa stručnim službama u Gradu je cijelo vrijeme odlična što se i vidi na velikom broju odrađenih komunalnih radova; od rekonstrukcije kompletne Viničke ulice, asfaltiranja dijela Dravske Poljane, izgradnje novog nogostupa u ulici Bartola Kašića i dijela Kumičićeve ulice. Uređen je Trg A.G.Matoša, popularni „Štuk“ na kojem je obnovljena ljetna pozornica, a uz to je i postavljena zaštitna ograda uz cestu kako bi se djeca na igralištu bezbrižno bavila sportom. Obilježeni su novi pješački prijelazi na opasnim mjestima, postavljena ogledala na pojedinim nepreglednim raskršćima i postavljeno nekoliko oglasnih panela po kvartu. Po prvi puta je, od kada postoje mjesni odbori, organiziran Dan 5. mjesnog odbora uz druženje svih građana i besplatni roštilj, kazališnu predstavu u Domu umirovljenika i foto izložbu u mjesnom odboru. Uz mnogobrojna edukativna predavanja vodi se i briga o zdravlju kroničnih bolesnika kojima je omogućeno besplatno mjerenje masnoća u krvi. Uređeni su prostori mjesnog odbora, otvorena službena Facebook stranica i napravljeno još puno toga u malo više od godinu dana.

Ovim putem pozivamo sve vijećnike Vijeća 5. mjesnog odbora na nastavak uspješne suradnje u zajedničkom cilju da taj dio grada bude još uređeniji i ljepši, a prostorije mjesnog odbora na usluzi svima kroz različite sadržaje koji se u njima održavaju. Vijećniku HDZ-a Igoru Borovcu možemo jedino poručiti da se i on na konstruktivan način uključi u rad Vijeća s obzirom da je od 12 dosad održanih sjednica Vijeća došao samo na 3 (uključujući konstituirajuću), a ne da opstruira rad Vijeća i smišlja načine kako da smijeni uspješnog predsjednika 5. mjesnog odbora Miroslava Markovića koji očito smeta samo zato što je u SDP-u. Možda bi bilo dobro da se ugleda na neke kolege vijećnike iz svoje stranke koji zajedno s ostalim vijećnicima dolaze na sjednice i svojim prijedlozima i aktivnostima rade u korist građana u svojem kvartu.