Predstavljen program za lokalne izbore “Razvojni impuls grada Varaždina”

Aktualno 7. travnja 2017

U četvrtak, 6. travnja, u Klubu Europa Media, predstavljen je program kandidata za gradonačelnika Varaždina Alena Kišića, kojeg podržava njegov matični SDP te partnerski HNS, HSU, HSS i Laburisti. Pod geslom ”Zajedno možemo”, kandidat za gradonačelnika Varaždina, Alen Kišić, te njegovi budući zamjenici, Vesna Dušak i Nikola Plavec, predstavili su glavne smjernice za gospodarski, obrazovni i društveni razvoj grada Varaždina.

Program je, kako i sam naziv govori, “Razvojni impuls grada Varaždina”, a glavni cilj mu je grad pozicionirati kao centar regije, u gospodarskom, kulturnom, turističkom i obrazovnom smislu.

To je program koalicije pet jakih stranaka pod sloganom “Zajedno možemo”. Zajedno možemo vratiti ponos u Varaždin. Cilj nam je da u Varaždinu žive sretni i zadovoljni ljudi koji će s ponosom isticati da žive u Varaždinu – rekao je Kišić.

Varaždin vidimo kao spoj sveučilišnog grada i naprednih tehnologija, grad koji nije na dnu po prosjeku plaća, ali i grad koji će živnuti, čija će jezgra oživjeti jer će postati grad studenata. To je dugoročno. A kratkoročno želimo olakšati život prije svega našim umirovljenicima koji su stvarali ovaj grad. Najmanje što im možemo vratiti su, uz božićnice, uskrsnice i subvencionirani prijevoz, za simboličnih 30 kuna godišnje neograničen gradski prijevoz. Za vrtiće smo rekli da ćemo smanjiti cijenu za 150 kuna, a radit ćemo na energetskoj obnovi i izgradnji dva nova vrtića – istaknuo je Kišić. Uz to, rekao je i kako imaju rješenje za balirani otpad, koje će ponuditi na prvoj sjednici Gradskog vijeća, odmah nakon izbora. Bit će to najpovoljnije rješenje koje građane neće stajati ni kune i ekološki najprihvatljivije.

Pitam bi li bale ostale da su recimo u Metkoviću. Mi na sjeveru smo tihi, šutimo i radimo i zbog toga imamo malo maćehinski odnos državne vlasti – rekao je Kišić.

Podršku Kišiću dao je i predsjednik HNS-a Varaždinske županije Predrag Štromar, koji je podsjetio na dobru suradnju koju su imali u protekle četiri godine kao župan i dožupan.

Kao rezultat te uspješne suradnje valja spomenuti besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, a isto tako srednjoškolcima se sufinancira prijevoz. Osim toga, zajedno su pripremali projekte, od kojih valja izdvojiti one u zdravstvu vrijedne čak 320 milijuna kuna.

Koalicija ovih pet stranaka će dobiti gradonačelnika u Varaždinu, a ja ću i dalje biti župan. Građani žele i traže da nastavimo, a to će biti još brže, bolje i kvalitetnije – poručio je Štromar.

Predstavljanju programa su nazočili i Kišićevi kandidati za zamjenike gradonačelnika, Vesna Dušak i Nikola Plavec iz HNS-a, a također su o samom programu govorili i Nina Begičević Ređep te Karmen Gumbas iz HSU-a. Vesna Dušak kao zamjenica pokrivat će resor društvenih djelatnosti, a ponajviše se to odnosi na obrazovanje, kulturu i turizam.

Upravo kroz svoj dugogodišnji rad u visokom školstvu uvidjela sam pozitivne stvari cijelog obrazovnog sustava, ali i one koje se mogu i moraju poboljšati. Dobar, obrazovani i stručni kadar je temelj razvoja gospodarstva, ali i razvoja svake sredine, pa tako i našeg Varaždina. Varaždin ima dva sveučilišta, što je izvrsna polazišna točka za daljnji razvoj obrazovnog sustava, ali i gospodarstva. Da bi pozicionirali Varaždin kao središte regije, što nam je temelj programa, moramo imati stabilno gospodarstvo, što je ujedno i preduvjet za viši standard građana – rekla je Vesna Dušak.

Nikola Plavec će pak kao zamjenik pokrivati resor gospodarstva.

Varaždin ima dobre gospodarske temelje, ali i još uvijek neiskorištene potencijale, prije svega mislim na zonu Brezje koju ćemo aktivirati – rekao je Nikola Plavec te spomenuo kako će dalje razvijati Tehnološki park 2, a radit će se i na jeftinom kreditiraju malih poduzetnika i obrtnika.

Najvažnije smjernice programa:

  1. Jeftiniji vrtići za 150 kuna s duljim radnim vremenom
  2. Izgradnja novih vrtića i energetska obnova vrtića i škola
  3. Grad bolje plaćenih ljudi
  4. Bale van iz Varaždina
  5. Umirovljenicima uskrsnice i neograničeni gradski prijevoz za 30 kn godišnje
  6. Konkretna rješenja za parkiranje stanara i promet u mirovanju
  7. Grad studenata i naprednih tehnologija
  8. Pravedniji način financiranja sporta
  9. Kultura kao glavni pokretač turizma

Objavljeno: 07.04.2017., aktualno.hr