Predstavljen gospodarski program SDP-ove koalicije

Aktualno 29. travnja 2017

Kandidat za gradonačelnika Varaždina koalicije SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista Alen Kišić u četvrtak je predstavio gospodarski program. Naglasio je da su njegove osnovne odrednice aktivacija gospodarske zone u Brezju, nastavak projekta Tehnološkog parka 2 i pomaganje obrtništvu i malom i srednjem poduzetništvu.
– Najveći problem u gradu Varaždinu je prosjek plaća, a prema zadnjim podacima on iznosi 4103 kune što je dosta ispod hrvatskog prosjeka i to treba mijenjati. Grad može utjecati na to, prije svega aktivacijom gospodarske zone u Brezju, te stvaranjem okvira u kojem će doći poduzetnici koji imaju bolje plaće za proizvodne radnike. Preko ureda za gospodarstvo, inzistirat ćemo da grad bude proaktivniji, agresivniji i puno marketinški prisutniji pri dovođenju investitora. Projekt koji može promijeniti vizuru grada Varaždina jest Tehnološki park 2 koji ćemo sigurno aktivirati. Varaždin mora biti grad studenata i naprednih tehnologija – rekao je Kišić i dodao da u Varaždinu posebno mjesto imaju obrtnici
– Pobrinut ćemo se i za obrtnike i male i srednje poduzetnike te nastaviti projekt sufinanciranja kamatnih stopa. Trenutno u gradu ima 1319 obrtnika, a dobra je vijest da se taj broj prestao smanjivati te da su obrtnici stali na noge i počeli zapošljavati. Također, želimo oživjeti centar, sufinancirat ćemo parkiranje za građane koji će kupovati kod obrtnika u centru grada – najavio je SDP-ov kandidat za gradonačelnika koji ima iskustva iz gospodarstva.
– Moje iskustvo na području gospodarstva je zaista šaroliko, a svoju karijeru započeo sam u Podravci, te sam u dvije godine prošao put od pripravnika do najmlađeg direktora. Nakon toga me jedna ‘head hunting’ agencija preporučila i odvela za direktora korporativnih komunikacija za jugoistočnu Europu u Metrou. Nakon toga sam radio u građevinskoj tvrtki Dulex kao direktor marketinga i prodaje odakle sam otišao u tvrtku Sizim gdje sam bio izvršni direktor – kazao je Kišić koji je na novinarski upit govorio i o najvećem problemu u Varaždinu – baliranom otpadu.
– Bale će se rješavati po modelu koji ću ja predložiti na prvoj ili drugoj sjednici Gradskog vijeća i to u tri smjera: ekološki najprihvatljivije, najpovoljnije za grad, odnosno najbrže i najvažnije da građane neće koštati niti jedne jedine dodatne kune. O samim detaljima ne želim govoriti, ali program je spreman. Tražit ćemo da grad ima nadzor nad rješavanjem bala jer tako grad može kontrolirati odakle je smeće i kako ga kontrolirati – rekao je Kišić koji očekuje i od drugih kandidati čuti njihove prijedloge, a za svoj tvrdi da bi trebao imati podršku svakog odgovornog gradskog vijećnika.
O gospodarskom programu govorio je i kandidat s liste za Gradsko vijeće Neven Bosilj.
– Naša ideja je da imamo zadovoljne radnike i zato ćemo stimulirati poduzetnike koji će plaćati svoje radnike. Te mjere će biti do kraja razrađene no nažalost, trebamo čekati Vladu zbog promjena komunalnih doprinosa, ali jedna od prvih mjera Gradskog vijeća biti će donošenje novih mjera za poticanje ulaganja, posebno za gospodarsku zonu Brezje – istaknuo je SDP-ov Bosilj.
HNS-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika Nikola Plavec naglasio je orijentaciju na nova radna mjesta i dizanje prosjeka plaća.
– Moramo se orijentirati na otvaranje radnih mjesta i dizanje prosjeka plaća jer smatramo da je to ono što svaki Varaždinac ili Varaždinka želi. Poduzetnicima treba pomoć, a ja ću im biti na raspolaganju od 0 do 24. Varaždin se razlikuje od drugih gradova u Hrvatskoj po tome što mi imamo čak dva sveučilišta i to s programima koji su jako interesantni, odnosno IT sektorom. Ideja je da se informatički biznis pojača s dodatnom edukacijom, a tu mi kao Grad možemo puno pomoći – rekao je Plavec.
Kišić je na kraju zaključio da Varaždin s 19.000 zaposlenih u gospodarstvu ima velik potencijal te najavio usmjerenje koalicije na prava radnika i njihove veće plaće. Pozvao je sugrađane na tradicionalnu proslavu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, na dravskom izletištu.