Član gradskog odbora SDP-a Varaždin Luka Zrinski sudjelovao u Sarajevu na regionalnoj konferenciji “VUČKO 2017.”

Aktualno 28. kolovoza 2017

Forum mladih SDP BiH u suradnji s Forumom lijeve inicijative i zakladom Friedrich Ebert ove je godine bio domaćin regionalne konferencije Vučko koja već osmu godinu zaredom okuplja mlade ljude iz ljevičarskih i progresivnih političkih stranaka iz država bivše Jugoslavije.
Glavna tema regionalne konferencije Vučko bila je „Ostajemo ovdje – Kako zadržati mlade ljude u zemljama Zapadnog Balkana“. U fokusu su bila pitanja kako mlade ljude zadržati u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno kako zajednički pronaći rješenja za goruće probleme koji su ključni uzrok odlaska mladih ljudi.

Vučko političkim aktivistima nudi platformu za diskusiju o važnim problemima koji pogađaju sve mlade ljude u regiji. Na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovalo je 70 mladih iz političkih stranaka i nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, a predstavnici SDP-a Hrvatske bili su Stefan Mataja Mafrici, član međunarodnog odbora Foruma mladih SDP-a iz Rijeke i Luka Zrinski, predsjednik Županijske organizacije Foruma mladih SDP-a Varaždinske županije.

Fokus na panelima

Fokus na panelima bile su politike koje se smatraju ključnim uzrocima odlaska mladih a to su: nejednakosti i nezaposlenosti mladih, inkluzivno i kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost i demografska politika, promoviranje mobilnosti mladih za postizanje inkluzivnog održivog razvoja te izgradnja miroljubivih i inkluzivnih društava kroz borbu protiv etnonacionalizma, esktremizma i fašizma. Tijekom trodnevne konferencije na panel diskusijama sudjelovali su i stručnjaci iz regije i Europe te visokopozicionirani predstavnici ljevice u BiH.
U međusobnom dijalogu i diskusijama nastojalo se ustanoviti u kojoj mjeri mladi iz ljevičarskih i progresivnih političkih stranaka i nevladinih organizacija prepoznaju ove probleme i politike te na koji način namjeravaju realizaciju postavljenih ciljeva ugraditi u vlastiti politički rad.